Oletko se miltä näytät?

Testasimme tänään, mitä tuntemattomat olettavat meistä ulkonäön perusteella. Teimme paperille monivalintatehtävät ja annoimme ne Kontulan nuorisotalon taidetta tekeville kesätyöntekijöille vastattavaksi.

He vaikuttivat siltä, etteivät olleet aivan varmoja mitä pitäisi vastata. Vastaukset olivat kuitenkin piristäviä. Arvuuttelu siitä, että onko Mimosa kissa vai koiraihminen on hauskaa. Joskus sellaiset jutut voivat mennä kuitenkin yli. Varsinkaan kun henkilöltä itseltään ei kysytä. Keskustelu koira- tai kissaihmisyydestä on vielä ihan huvittavaa ja anteeksiannettavaa, mutta kun aihe on joku vakavampi, on arvuuttelu turhauttavaa. Myös harmiton pohdiskelu voi loukata, kun se on tehty ulkonäön perusteella.

Vihertävällä valitut ruudut ovat “oikea” vastaus, ja raksit ovat vastaajan arvauksia.

Pukeutuminen ja ulkonäöllinen ehostaminen, sekä omasta ulkonäöstä epäröiminen on ollut pysyvä piirre nuorissa kautta aikojen. Vuosien saatossa muoti vaihtuu monimuotoistuu ja nuoret usein muuttuvat virran mukana. Nyt ulkonäkö saa aivan uuden arvon sosiaalisesta mediasta, jota me nykynuoret käytämme joka päivä. Sosiaalisessa mediassa on vaikeaa ilmaista itseään ilman, että joku saisi sinusta juuri oikean käsityksen.

“Ootko sä tyttö vai poika” Seksuaalivähemmistöt eri kulttuureissa alkavat saamaan vihdoin oikeanlaista huomiota ja nuoret saattavat hämmentyä siitä, kun vanhempien sukupolvien vanhemmat eivät avartaneet maailman menoa lapsilleen. On turvallista tietää mihin voi mennä ja kelle puhua omista asioista. Lapsille ja nuorille on paikkoja joista saa tukea oman itsensä tutkimiseen. Nuorisotalot tarjoavat siihen tasa-arvoisen ja turvallisen ympäristön kaikille suomen vähemmistöille. Politiikassa puhutaan tälläkin hetkellä nuorten syrjäytymisestä ja psyykkisten sairauksien ennaltaehkäisystä. Missään ei kuitenkaan mainita Helsingin kaupungin tarjoamaa mahtavaa nuorisoasiainkeskusta, joka joka päivä toiminnallaan auttaa ja takaa lapsille hyviä kokemuksia.

Oletko se miltä näytät? Ulkonäkö muuttuu joka päivä, samalla kun vaihdat likaiset housut puhtaisiin, ja kietaiset hiukset nutturalle. Se mitä todella olet on vain sinulla sisälläsi, mutta voit eri tavoin puheesi ja toimintasi kautta ilmentää sitä. On hyvä muistaa, että ulkonäön takia ei saa tuomita, tai tehdä johtopäätöksiä, vaan on annettava ihmisen itse omassa rauhassaan ilmaista itseään. Kuvitelkaa, kuinka erilaiset vastaukset olisimme saaneet kyselyihimme, jos olisimme pukeutuneet kokomustaan ja ripustelleet hakaneuloja ympäri vaatteitamme. Lempivärini ei olisi ehkä sininen. Jos en olisi hymyillyt antaessani kyselyn, koska minulla on huono päivä, arvaaja ei olisi varmasti valinnut luonteenpiirteekseni positiivista. 

  • Netan ja Mimosan mietteitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.