Vaikuta – Ruuti

RubuNuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruuti uudistuu

Mikä on sinulle tärkeää kotikaupungissasi?
Valitse nyt, ketä äänestät nuorisoneuvostoon!

Ehdokkaat Helsingin nuorisoneuvostoon ovat nyt selvillä.

Selaa ehdokkaita ehdokasgalleriasta tai tee vaalikone ja valitse, ketä äänestät.

 

 

Asetu ehdolle

Ruutti vuosikello 2018 (pdf)

Nuorten vaikuttamisen syksy alkaa Ruudin ydinryhmän ehdokasasettelulla 17.9.–7.10. Ruudin ydinryhmään voivat asettua ehdolle kaikki vuosina 2001–2005 syntyneet helsinkiläisnuoret….

”Ydinryhmässä voi tavata päättäjiä, tutustua hienoihin ihmisiin, vaikuttaa omalla tavallaan, tehdä aloitteita ja kannanottoja, järjestää tapahtumia, käydä kokouksissa ja nauttia!” toteavat Ruudin ydinryhmän Tilda, Laura ja Saaid ydinryhmän tuoreessa mainosvideossa, joka löytyy Youtubesta:

RuutiExpo 2.0

Helsingin kaupungin nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin toiminnasta tehtiin arviointi vuonna 2016. Loppuraportissa peräänkuulutettiin erityisesti vahvempia käytännön toimia, joilla nuorten kansalaisaktiivisuutta voidaan tukea. Arvioinnin innoittamana Ruutia on uudistettu, ja syksy 2017 tuo muutoksia erityisesti RuutiExpoon ja ydinryhmän vaalien äänestyskäytäntöihin.

Nuorten vaikuttamisen syksy alkaa Ruudin ydinryhmän ehdokasasettelulla 17.9.–7.10. Ruudin ydinryhmään voivat asettua ehdolle kaikki 1.1.2001–31.12.2005 syntyneet 13–17-vuotiaat nuoret. Ehdokasinfot järjestetään ehdokkaiksi asettuneille 23.–26.10.

Ruudin ydinryhmä on tänäkin vuonna edistänyt aktiivisesti nuorten asemaa ja kuulemista Helsingissä:

– Ryhmän nuoret pääsivät ensimmäistä kertaa käyttämään puheenvuoron kaupunginvaltuuston kokouksessa nuorten aloitteiden käsittelyn yhteydessä.

– Tänä syksynä perustetaan ydinryhmän alle toimialatiimit, jotka tapaavat säännöllisesti Helsingin toimialajohtajia ja saavat näin suoran yhteyden korkealle virkamiestasolle.

–  Nuoret ovat tehneet monia helsinkiläisten hyvinvointiin liittyviä aloitteita mm. bussien ilmastoinnista, kesäsetelin laajentamisesta ja yleisten paikkojen turvallisuudesta.

–  Ydinryhmällä on myös vahva edustus uusien maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamishankkeessa.

–  Marraskuussa ydinryhmäläiset tapaavat pormestari Jan Vapaavuoren ja varapormestari Nasima Razmyarin.

–  Ydinryhmällä on ollut suuri rooli Ruuti-vaikuttamisjärjestelmän kehittämisprosessissa.

Liitteessä tämän vuoden ydinryhmäläinen Tilda Lasilla kertoo oman mielipiteensä siitä, miksi ydinryhmään kannattaa hakea.

RuutiExpo 2.0 järjestetään torstaina 12.10. Helsingin kaupunginmuseon tiloissa. Tapahtuma painottuu aiempaa vahvemmin toiminnallisiin työpajoihin, jotta se palvelisi paremmin nuorten tarpeita. RuutiExpo 2.0 auttaa nuoria nimeämään itselle tärkeitä vaikuttamiskohteita ja tarjoaa myös keinoja, joilla omaa asiaa voi edistää konkreettisesti. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa nuoria toimimaan.

Tapahtumassa nuoret voivat mm. oppia lobbaamaan Mikael Jungnerin johdolla, perehtyä mielenosoituksen saloihin ja ottaa vaikuttavia valokuvia. Radiojuontaja ja toimittaja Ina Mikkola antaa vinkkejä, miten mielipidettään voi ilmaista videon avulla. Lisäksi ydinryhmän ehdokkaaksi asettuvat nuoret voivat kuvauttaa itsensä omaa vaalijulistettaan varten.

Tapahtumaan voi ilmoittautua kuka tahansa vaikuttamisesta kiinnostunut 13-17-vuotias nuori. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa: ruutivaalit.munstadi.fi

Nuoriso-ohjaajilla on suuri merkitys nuorten innostamisessa. Rohkaise nuorta hakemaan mukaan ydinryhmään ja ilmoittautumaan RuutiExpoon!

Ruudin ydinryhmän vaalit järjestetään kouluilla 16.–24.11. ja nuorisotaloilla 28.–3.12.

Vaikuttamisen syksy huipentuu 7.12. RuutiGaalaan Valkoisessa Salissa, jossa vietetään vaalivalvojaisia, palkitaan ansioituneita nuoria ja nuorten vaikuttamista edistäneitä aikuisia, jaetaan mittava summa rahaa RuutiBudjetti-toimenpiteille sekä nautitaan musiikista ja muusta ohjelmasta (Leino Ville).

______________________________________________________________________________________

RuutiBudjetti eli RuBu

RuutiBudjetissa alueen nuorten vapaa-ajan toiminnasta ja palveluista päätetään yhdessä nuorten kanssa. RuutiBudjetti on osa Helsingin kaupungin budjettia ja sen käytöstä päättävät nuoret. RuutiBudjetin tuloksena nuorten ideat näkyvät alueilla. Nuoret ovat ideoimassa ja päättämässä vuosittain seuraavan vuoden nuorten vapaa-ajan toiminnasta ja nuorisoasiainkeskuksen budjetin suuntaamisesta. Ideoita kerätään useassa vaiheessa, niin että mahdollisimman moni nuori osallistuu nuorten vapaa-ajan toiminnan, harrastusmahdollisuuksien ja alueen kehittämiseen. Lopuksi nuoret äänestävät mielestään tärkeimmät ideat toteutettavaksi seuraavan vuoden toiminnassa. Äänestyksen tuloksen vahvistaa nuorista ja nuorisoasiainkeskuksen työntekijöistä koostuva RuutiBudjetti-raati.

Rubufest ti 24.4.2018 Luupissa!

Äänestustulokset 2016

RuutiBudjetti jakaa nuorille valtaa päättää nuorisotyöhön suunnatuista rahoista ja ottaa nuoret mukaan asuinalueensa kehittämiseen. Tulokset ovat syntyneet
Kontulan nuorten ideoimista ja kehittämistä ehdotuksista.

2017 Kevään RubuFest – Tapatumat

Osallistuva budjetointi pyörähtää käyntiin avoimilla tiedonkeruutapahtumilla, Rubufesteilla, jotka järjestetään huhti-toukokuussa kouluissa, nuorisotaloilla ja toreilla.

 

ruutiexpo_logo_2015

RuutiExpo tuo nuoret, kaupungin päättäjät, virastot, järjestöt ja muut toimijat yhteen. RuutiExpo on vuoropuhelua – nuoret sekä päättäjät kysyvät, vastaavat ja kertovat oman mielipiteensä!

RuutiExpo tarjoaa nuorille kohtaamisia, oivalluksia, työpajoja, seminaareja, pyöreän pöydän keskusteluja, tekemistä, kokemista ja oppimista. RuutiExpo on myös Ruudin ydinryhmän vaalien äänestyksen startti ja kaikki ehdokkaat ovat tavattavissa Expossa.

Tarkka ohjelma päivitetään sivulle syksyn aikana.
Ohjelma on suunnattu 13–20-vuotiaille nuorille. Tapahtuma on avoin, ilmainen ja sinne on esteetön pääsy.

Tapahtumasta lisää: ruutiexpo.munstadi.fi.

No Hate speech Movement

 WEB_ALAVIHAA-logo-ENG

n/a